Ze noemen ons klanten maar behandelen ons als honden

Onbetaald ‘dwangarbeid’ voor mensen in de bijstand verdringt banen

FNV

FNV-voorzitter Ton Heerts © ANP

Veel mensen in de bijstand doen werk voor hun gemeente waar voorheen voor werd betaald. Vakbond FNV begint proefprocessen tegen werkgevers die er misbruik van maken.

Met een busje kinderen naar school rijden, een fietsenstalling bewaken of groenonderhoud: mensen in de bijstand doen nu onbetaald werk dat eerder door iemand anders als betaalde baan werd gedaan. Dat blijkt uit navraag door de FNV onder 538 mensen die hun beklag deden over het onbetaalde werk dat bijstandsgerechtigden doen.
In 41 procent van de gevallen gaat het om meer dan dertig uur per week. ‘Het wordt gewoon,’ concludeert FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin. Door de Participatiewet kunnen gemeenten sinds 1 januari bijstandsgerechtigden een verplichte tegenprestatie opleggen. Met bedenkelijke gevolgen, vindt Kuin. ‘Wat hier wordt gecreëerd is werken zonder loon. Het is uitbuiting. Werk dat gewoon betaald zou moeten worden wordt verdrongen,’ zei Kuin gisteren bij de bespreking van de resultaten.

Het is uitbuiting. Werk dat gewoon betaald zou moeten worden wordt verdrongen

Verdringing drukt bovendien de lonen. De FNV staat op het punt om proefprocessen te beginnen tegen werkgevers die hier misbruik van maken. ‘Deze arbeid hoort gewoon betaald te worden.’ SP-Kamerlid Sadet Karabulut kondigde een initiatiefwetsvoorstel aan om een verdringingstoets een vast onderdeel te maken van de Participatiewet.

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel leek genegen die te steunen. ‘Het moet gaan om werkritme behouden, werkervaring opdoen of perspectief krijgen. Anders moeten gemeenten het gewoon niet doen.’ Niet alle gemeenten zetten de verplichte tegenprestatie in. Zo kent Amsterdam alleen een vrijwillige tegenprestatie. Maar de bespreking van de resultaten riep emotionele reacties op over de re-integratietrajecten van de Amsterdamse sociale dienst, waar bijstandsgerechtigden aan het werk moeten met als enige beloning behoud van uitkering. Trajecten in het Amsterdamse Bos zijn stopgezet door SP-wethouder Arjan Vliegenthart omdat begeleiders worden verdacht van machtsmisbruik en intimidatie, zo bleek deze week.

Maar andere trajecten, aan de Laarderhoogtweg, stopt hij niet eerder dan 2017. ‘Dus de mensen daar moeten nog jaren lijden?’ was de vraag van het Actiecomité Dwangarbeid Nee. Karabulut kan het zich niet voorstellen, zei ze. ‘Anders gaan we met Vliegenthart praten.’ ‘Deze arbeid hoort gewoon betaald te worden’

Bron: Het Parool 18-04-2015

Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Facebook0Share on Tumblr0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

9 Responses to Onbetaald ‘dwangarbeid’ voor mensen in de bijstand verdringt banen

 • Dit zijn schofterige praktijken. Misbruik maken van mensen die in het nauw zitten. En hier ook niets aan hebben voor een evt nieuwe baan.

  • Wat ik mogelijk nog erger vind is dat hierdoor anderen hun baan kwijtraken (arbeidsverdringing), waardoor die groep vervolgens weer in de bijstand komt.

   • Dat gebeurt al, nog mooier is dat je dan verplicht moet werken op de locatie waar je eerder wegbezuinigd ben tegen lager loon of ter compensatie van je uitkering! al iets te vaak voorgekomen!

 • Klopt ik heb er ondertussen al vele voorbeelden van. Dat is ook de reden dat wij ons hebben aangesloten bij de actie StopWerkenZonderLoon (stopwerkenzonderloon.nl). Ik adviseer iedereen om zich hierbij aan te sluiten, ook al heb je een baan, jouw baan kan de volgende zijn!

 • Gewoon te achterlijk voor woorden.Mensen met een WSW baan worden ontslagen en vervolgens de dezelfde overheid die er voor gezorgt heeft dat ze geen werk meer hebben door de participatiewet zet deze mensen onbetaald aan het werk dat ze even daarvoor is afgenomen.

 • Dit is jaren geleden al begonnen met de zg Melkertbanen alleen werd daar nog wel wat voor betaald.

 • Het gebeurd steeds meer ik heb het zelf nog niet ondervonden maar er gaan zelfs geruchten dat het ook in de zorg gebeurd. De voedingsassisten zijn in veel instellingen wegbezuinigd en daar geven vrijwilligers de cliënten koffie en delen de warme maaltijden.

  • Het gebeurd steeds meer in steeds meer sectoren. Hier kun je bijvoorbeeld te werk worden gesteld bij de Primark, McDonalds, Tnt en vele andere grote bedrijven.

 • Het probleem is heel simpel. De Nederlandse overheid en de werkgevers zijn niet meer bereid om minimumloon of CAO lonen meer te betalen.

  Wat wij hier zien is doelbewust de afschaffing van het minimumloon en de arbeidsrechten.

  Politiek is dit niet op deze manier aan het volk te verkopen dus is er 1 grote misleidende reintegratiecarroucel plus lulverhalen opgetuigd om het aan het niet al te snuggere Nederlandse volk alsnog te kunnen verkopen.
  Met samenwerking van de media werkt dit zoals gewoonlijk als een trein.

  We gaan vrolijk weer terug naar begin 20e eeuw, alle verworvenheden en rechten die waar generaties voor ons keihard hebben gevochten worden nu in een rap tempo te niet gedaan.

  Condor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *