Ze noemen ons klanten maar behandelen ons als honden

Moedeloos van WerkLeerBedrijf traject

Moedeloos van WerkLeerBedrijf traject

bbl040

Altijd heb ik netjes gewerkt maar door een vacaturestop op mijn werk, ben ik in de WW gekomen en omdat er geen banen zijn, zit ik helaas daarom nu in de bijstand. Ik had zelf nooit verwacht dat dit me ooit zou gebeuren.

In november 2014 begon ik met mijn eerste driemaandelijkse traject. Je moet dan 16 uur simpel productiewerk verrichten (hamertje tik, ezeltje prik) en 6 uur sollicitatietraining. Dit is geen vrije keuze, je moet verplicht werken op de werkplaats van het WerkLeerBedrijf. Zonder loon. Je hebt gewoon geen keuze. Voor mij is het totaal geen ondersteuning of stimulans maar een verplichting. 

Ik heb zelf het idee dat wethouder Depla het allemaal wel goed vindt zo. Wat is er makkelijker om een bepaalde groep in zo’n traject te zetten. Je kan geen kant op, dat weten ze. En als je niet hun orders opvolgt, loop je ook nog de kans dat je gekort wordt op je uitkering. In mijn groep waren vier personen 40% op hen uitkering gekort alleen omdat ze te laat hun sollicitaties hadden doorgegeven. Ik heb er erg veel moeite mee, heb slapeloze nachten en stress en wordt er behoorlijk moedeloos van.

Na die drie maanden ben ik automatisch doorgeschoven naar het tweede driemaandelijkse traject. Weer 6 uur puur sollicitatietraining en 16 uur vrijwilligerswerk dat ik gelukkig wel zelf heb kunnen kiezen. Het doorschuiven ging zonder voortgangsgesprek of evaluatie. Ik kreeg wel een brief. En mijn manager werk ….? Ik heb een aantal keren aan mijn trainers gevraagd of die man wel leefde. Mijn leidinggevende van mijn vrijwilligerswerk heeft hem meerdere malen gebeld en gemaild, maar totaal geen reactie. Erg frustrerend want jij MOET je wel aan allerlei regels houden, maar zij niet.

Na mijn tweede traject hebben ze me inderdaad gevraagd wat ze mij nog konden bieden. Ik heb toen gevraagd of het mogelijk is om een persoonlijke jobcoach te krijgen die echt met je gaat kijken welke zijwegen er nog te bewandelen zijn. Nou die hebben ze dus niet en als ze een dergelijke traject aanbieden staat er productiewerk bij de heer Van der Leegte tegenover. Tja, die man is al rijk genoeg.

Ik moet nu verplicht drie sollicitaties (van de vijf) sturen beneden mijn niveau en moet je denken aan klantenservice medewerker, data typiste enzovoort. Banen waar ik niet echt op zit te springen. En ik ben weer doorgeschoven naar mijn derde traject. Gisteren gestart met mijn derde sollicitatietraining, ook weer 16 uur gedwongen ‘vrijwilligers’-werk en 6 uur de verplichte training. Je begrijpt dat ik daar behoorlijk moedeloos van word. Het heeft voor mij geen meerwaarde meer.  Ze vallen steeds weer in herhaling. Volgens mij kan ik die cursus zelf gaan geven. Ik heb nu gelukkig 3 weken vakantie zodat ik even kan bijtanken. Ik hoop dat ik me daar, na die drie weken niet meer hoef te melden.

Heb net vandaag weer een afwijzing gekregen voor een functie als klantenservice medewerker. Te hoog opgeleid…..

Ik heb in ieder geval geen vertrouwen in de heer Depla, maar wat denkt u misschien toch nog een keertje de brief sturen? En mag ik hopen dat mijn brief naar de Eindhovense politiek, de partijen wakker schud en daden bij woorden worden gedaan?

Anoniem
(Naam bekend bij de redactie bbl040)

Bron: Brede Beweging LinksOm 18-06-2015

Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Facebook0Share on Tumblr0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *